Filmklassiker

Hur bedömer man vad som är en filmklassiker? Det som räknas som en bra film är egentligen baserad på den subjektiva uppfattningen, men det finns ändå vissa filmer som håller en kvalité som på ett eller annat sätt har varit utmärkande. En högkvalitativ klassiker kan i sin tur påverka exempelvis genren i positiv mening.

filmmixern-1

Guldfeber

En av de äldre filmklassikerna är Guldfeber (The Gold Rush) som hade premier 1925. Huvudrollen spelas av ingen mindre än Charlie Chaplin som både skrev manus och musik. Guldfeber, som är en stumfilm, utspelar sig år 1898. En guldgrävare beger sig till Alaska för att finna guld och råkar under äventyret förälska sig i den bedårande Georgia. Filmen har såväl komiska, tragiska som romantiska inslag.

Borta med vinden

Borta med vinden (Gone With the Wind) är baserad på en roman med samma titel. Filmen är från 1939 och är ett romantiskt drama som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget. Borta med vinden nominerades till tretton Oscars och vann totalt åtta stycken.

Casablanca

Den klassiska filmen Casablanca består bland annat av svenska Ingrid Bergman I huvudroll. Den amerikanska filmen räknas som en av världens främsta klassiker. Rick Blaine driver ett kafé i staden Casablanca under andra världskriget. Staden styrs av Vichyregimen som är allierade med Tyskland. Ricks gamla kärlek Ilsa dyker plötsligt upp i staden, men som nu är tillsammans med motståndsrörelsens ledare Victor Lazlo. Konflikter och märkliga situationer uppstår snabbt.

A Clockwork Orange

1971 kom A Clockwork Orange som regisserades av Stanley Kubrick. Kärnfrågan i filmen är hur långt man kan inskränka den fria viljan för att få en människa att passa in i samhället. Alex lever ett liv som präglas av grova kriminella handlingar. Han döms slutligen till fängelse men får straffet omvandlat till rehabilitering och fortsatt möjlighet att vistas ute i samhället. Han träffar återigen sina gamla vänner och fiender och får svårigheter att hantera situationen.

Gudfadern

Den första filmen i triologin Gudfadern (The Godfather) kom 1972. Det är en film som romantiserar gangstervärlden och maffians verksamhet. Familjen Corleones överhuvud Don tar lagen i egna händer när det krävs. Gudfadern har utsetts till historiens bästa film av den brittiska tidningen Empire.

De ovan nämnda filmerna kan räknas till de fem största klassikerna, men tycke och smak skiljer sig givetvis och det finns mängder av filmer som kvalificerar sig som klassiker. Både dåtida och moderna.

The-End